laat ons u bellen

Handelsnaamrecht

Het handelsnaamrecht is het recht dat van toepassing is op de naam waaronder een ondernemer naar buiten treedt.
Handelsnamen zijn wettelijk beschermd, waardoor u inbreukmakers kunt aanpakken.Als ondernemer presenteert u uw onderneming aan het publiek door middel van het uitdragen van een bepaalde naam.
Deze zogeheten handelsnaam wordt vaak aangetroffen op bijvoorbeeld het briefpapier of de website van de onderneming, het gebouw waar de onderneming gevestigd is en via reclame-uitingen.
 
Volgens de wet is het verboden om een handelsnaam te voeren die reeds door een ander rechtmatig gevoerd wordt. Daarnaast wordt het voeren van een handelsnaam die in geringe mate van een andere handelsnaam afwijkt, waardoor verwarring bij het publiek te duchten is, ook aangemerkt als een inbreuk op het handelsnaamrecht.
 
Wanneer een van deze gevallen zich voordoet, kunt u in een procedure de rechter vragen om de inbreukmaker te verbieden om zijn inbreukmakende handelsnaam nog langer te voeren.
Daarnaast is het mogelijk om de inbreukmaker aansprakelijk te stellen en schadevergoeding te vorderenvoor de schade die u als ondernemer lijdt.
 
De advocaten van Smit & De Hart Advocaten kunnen u hierover adviseren en u begeleiden bij dit proces.
Uiteraard kunt u ook bij ons terecht om uw positie en uw mogelijkheden te bespreken wanneer een wederpartij u als inbreukmaker aanspreekt.
Wij zijn u eveneens graag van dienst wanneer u advies wilt over uw mogelijkheden om een inbreuk te voorkomen of een schikking wilt treffen.
Voor deze en andere zaken kunt u een afspraak maken op een van onze kantoren in Vught (bij 's-Hertogenbosch) of Wijk en Aalburg (in het Land van Heusden en Altena). Neem hiervoor contact met ons op.

Specialisten