laat ons u bellen

Het beoordelen van contracten

Aan het tekenen van een contract zijn risico's verbonden. Als wij een contract beoordelen, houden wij met verschillende dingen rekening.Krijgt u een contract van de wederpartij aangeboden? Dat lijkt vaak handig: zo hoeft u het zelf niet meer te (laten) opstellen, en vaak lijken de afspraken ook te kloppen met wat is besproken. Maar juridisch kunnen er allerlei addertjes onder het gras zitten. Als u zomaar een contract tekent, is er een wezenlijk risico dat u rechten prijsgeeft waarvan u niet eens wist dat u deze had.

Ook kan het zijn dat in het contract niet voldoende geanticipeerd wordt op toekomstige situaties, waar u en uw contractspartij nu nog niet aan denken. Dat betekent dat er mogelijk problemen ontstaan met het contract die geen van beide partijen nu al ziet aankomen. 

Wat kan er nou misgaan aan een heel kort, eenvoudig en simpel contractje? Het gevaar van een eenvoudig en kort contract, is dat het contract zó simpel is dat het juridisch niet goed te plaatsen is. 
Het is niet voor niets dat juridische stukken vaak lang zijn: alles moet precies worden vastgelegd, om te voorkomen dat een afspraak voor meerderlei uitleg vatbaar is of niet duidelijk is. 

Verder is het mogelijk dat sommige bepalingen van het contract afwijken van de wet, terwijl dat niet mag. Die bepalingen werken dan niet, terwijl andere bepalingen uit het contract misschien gewoon blijven bestaan. Daardoor ontstaat een hele andere totaalafspraak dan u op basis van alleen het contract zou denken.

Omdat Smit & De Hart Advocaten ervaring heeft met procedures over contracten waarin het mis ging tussen partijen of waarin afspraken niet volledig bleken te zijn, herkennen onze advocaten de valkuilen. Zij kunnen u goed adviseren over een te tekenen contract, de vastlegging van een samenwerking of de te maken afspraken.

Een voorbeeld
Om u een willekeurig simpel voorbeeld te geven: u heeft momenteel geen geld om zelf een goede auto te kopen, maar u heeft wel een baan op een locatie waar u alleen per auto kunt komen.
U zoekt een woning dichterbij uw werk en in de tussentijd kunt u een auto van een vriend gebruiken die deze auto zelf niet nodig heeft. U zult uiteraard wel alle premies, belastingen en boetes van deze auto zelf moeten voldoen. 
Omdat het onbekend is hoe lang de zoektocht naar een nieuwe woning duurt, is het makkelijker om de auto in de tussentijd op uw naam te zetten, zodat ook alle rekeningen op uw naam staan. Uw vriend wil in ruil daarvoor wel wat op papier hebben staan. U ondertekent een contract, waarin staat dat u een auto krijgt, maar dat u deze auto aan uw contractspartij moet teruggeven als u dichter naar uw werk verhuist.
Het lijkt simpel en duidelijk.

Maar wat nou als de auto buiten uw schuld wordt aangereden en total loss wordt verklaard?

Of wat als u onverhoopt overlijdt? Krijgt uw contractspartij dan de auto terug, de waarde van de auto vergoed of helemaal niets? Let op: u bent er dan zelf niet meer om hierover te overleggen met de vriend die u een dienst verleende.

Wat nou als u verhuist en daarom de auto moet teruggeven: vergoedt u dan ook de waardevermindering van de auto sinds u deze kreeg? Of wat nou als u heel vaak bij uw nieuwe liefde verblijft. Het is iets dichterbij uw werk, maar niet dichtbij genoeg om zonder auto naar uw werk te gaan en bovendien staat u niet bij uw nieuwe liefde ingeschreven. Kan uw contractspartij dan aanspraak maken op teruggave van de auto?

U ziet het; er zijn tal van mogelijke toekomstscenario's waar u vast nog niet allemaal aan gedacht heeft.
Dat geldt niet alleen voor dit voorbeeld, maar voor ieder contract.
Wij bieden voor al deze scenario's mogelijke oplossingen en kunnen deze ook juridisch bindend vastleggen.

Ook als u juist te maken heeft met heel omvangrijke contracten, kunnen wij deze voor u overzichtelijk maken en u adviseren over de inhoud.

Schroom niet om contact met ons op te nemen!