laat ons u bellen

Kosten van rechtsbijstand

Wat kost rechtsbijstand door een advocaat van Smit & De Hart Advocaten?Een vraag die ons veel gesteld wordt, is: wat kost dat nou, een advocaat in de arm nemen?
Een andere vraag die wij vaak krijgen, is: werken jullie ook pro deo?
 
Pro deo advocaat
Nederlandse advocaten zijn gebonden aan strenge regels. Volgens die regels mogen Nederlandse advocaten niet gratis (pro deo) werken: ons tarief moet minimaal kostendekkend zijn om een eigen belang bij een zaak te voorkomen.
De advocaten van Smit & De Hart Advocaten zijn wel ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand en het Juridisch Loket, waardoor het voor ons mogelijk is om op basis van een zogeheten toevoeging te werken (gesubsidieerde rechtsbijstand). Dat is mogelijk doordat wij op verschillende rechtsgebieden aan de nodige vereisten voldoen. 
Een advocaat op toevoegingsbasis is eigenlijk het Nederlandse equivalent van een pro deo advocaat. U leest er hier meer over. 
 
Kosten van rechtsbijstand
Komt u niet voor toevoeging in aanmerking, dan zijn wij genoodzaakt om voor onze werkzaamheden een honorarium in rekening te brengen.
In principe wordt het honorarium per uur berekend (het zogenoemde uurtarief), maar in specifieke gevallen – als er niet te veel onzekerheden zijn – is het mogelijk om een vaste prijs af te spreken voor de hele zaak (de zogenaamde fixed fee).
Tijdens het eerste gesprek dat u met uw advocaat heeft, kan deze u daar verder over informeren.

No cure no pay 
Het is Nederlandse advocaten in beginsel verboden om te werken op basis van no cure no pay (zie hieronder echter de uitzondering op die regel). Een advocaat zal u daarom altijd honorarium in rekening moeten brengen, ook al slaagt de zaak niet. Biedt een jurist u aan om te werken op basis van no cure no pay, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk niet met een advocaat te maken (en indien het wel een advocaat betreft, loopt deze een grote kans op tuchtrechtelijke veroordelingen en uiteindelijk zelfs schrapping van het tableau).
Wilt u zeker weten dat u in goede handen bent, dan kunt u zich beter tot een advocaat wenden: deze is immers gebonden aan strenge regels, waarmee onder meer de kwaliteit van uw rechtsbijstand, geheimhouding en opleiding van de advocaat gewaarborgd zijn. Lees meer over de regels voor advocaten op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten: https://www.advocatenorde.nl/616/regels-voor-advocaten

Toch no cure, no pay
Er is één uitzondering op het verbod om te werken op basis van no cure, no pay: sinds 1 januari 2014 mogen wij onder strenge voorwaarden in letselschade- en overlijdenszaken werken op basis van no cure, no pay. Deze strenge voorwaarden, waar letselschadebehandelaars die geen advocaat zijn niet aan zijn gebonden, waarborgen dat advocaten altijd het belang van hun cliënt voorop blijven stellen.
Heeft u een letselschadezaak en wilt u een advocaat op basis van no cure, no pay? U leest er hier meer over.

Neemt u contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.